Hopp over navigasjon Norges Fagakademi
Nettstudier | Oslo

Bedriftsøkonomi

Regnskap og Lønn

Emnet Bedriftsøkonomi gir deg kunnskaper og ferdigheter i bedriftsøkonomiske analyser og styringsverktøy, fra grunnleggende kostnadsvurderinger til avanserte beslutningsmodeller. Kunnskap om økonomi og administrasjon er nyttig og nødvendig i alle bransjer og yrker. Emnet Bedriftsøkonomi understøtter forståelse for regnskapets oppbygging og regnskapsprinsipper og for hvilken informasjon regnskapet gir. Her er sentrale tema økonomistyring, kostnads- og inntektslære, prisfastsetting, kalkulasjon, aktivering og avskrivning, ekstern- og internregnskap, budsjett, prognose, kontantstrøms- og regnskapsanalyse.

Kostnads-, resultat- og volumanalyser (KRV)

I den første delen av emnet tilegner du deg metodikk for å analysere sammenhengen mellom kostnader, resultater og volum. Du lærer å gjennomføre praktiske KRV-analyser basert på reelle regnskapstall, tolke resultatene og anvende disse som beslutningsstøtte for ledelsen. Analysene danner et solid grunnlag for strategiske valg i virksomheten.

Prissetting og markedsforståelse

Emnet gir deg innsikt i viktige prinsipper for pris- og mengdetilpasning i ulike markeder. Du utvikler forståelse for hvordan markedsmekanismer påvirker prisstrategier, og lærer metodikk for å finne optimale tilpasninger som maksimerer virksomhetens lønnsomhet.

Produktkalkulasjon

Du får grundig opplæring i ulike kalkulasjonsmetoder og videreutvikler din forståelse for hvordan faste og variable kostnader påvirker lønnsomheten. Du blir trygg på å utvikle presise kalkyler for ulike beslutningssituasjoner og lærer å vurdere hvordan kostnadsforløp endres over tid.

Strategisk regnskapsanalyse

I emnets avanserte del jobber du med nøkkeltallsanalyser på flere nivåer. Du lærer å gjennomføre dyptgående analyser av virksomhetens lønnsomhet og likviditet. Denne kompetansen er avgjørende for å kunne gi strategiske anbefalinger til ledelsen.

Helhetlig budsjettering og økonomistyring

Avslutningsvis vil du mestre utarbeidelse av både resultat- og likviditetsbudsjetter. Du får praktisk erfaring med å gjennomføre systematiske avviksanalyser mellom budsjetterte og faktiske tall, og utvikler kompetanse i å foreslå korrigerende tiltak basert på disse analysene.

Gjennom hele emnet legges det vekt på praktisk anvendelse av teorien gjennom relevante caseoppgaver som reflekterer reelle utfordringer i næringslivet.